På den måten forstyrrer vi ikke blomstringen. De fleste planter er i hvilemodus om høsten og da er de mindre sårbare for flytting. Så flytt de nå, så rekker de å slå rot før frosten kommer.

Hvorfor flytte stauder?
Kanskje passer den ikke inn i bedet, kanskje har den vokst seg for stor for plassen den står på, eller kanskje den ikke trives så godt der den står. De fleste stauder har godt av å bli delt etter noen år: Gamle planter som ikke er blitt delt, får gjerne et dødt hull i midten, med frisk vekst rundt. Mange ønsker å forynge staudene, og ved å spa de opp, dele de, flytte de til et nytt sted, eller forbedre vokseforholdene der de er, merke at stauden vil få ny kraft og vitalitet.

Forberedelser
Tenk igjennom flytting/ deling før du strider til verket. Se deg om i hagen og merk deg hvilke plasseringer du er misfornøyd med. Er det et bed som er for fullt eller noe som ikke kommer til sin rett. Se på bilder fra hagen og sett deg ned og tegn hagen din slik du ønsker den skal være. Hva skal flyttes på, utbedres og hva skal stå slik det er. Kanskje du har noen stauder som har vokst seg så store og fine at du gjerne vil gi bort en avlegger..
Veldig hyggelig presang til en god venninne …

 

Hva trenger du ?
Finn frem hageredskaper du trenger til endringene Du kan trenge beskjærings-saks, plantespade & gaffel, ny jord, gjødsel, vannslange og hansker.

Pass på røttene
Når stauder graves opp, forstyrrer du røttene. De blir utsatt for luft som tørker ut og ødelegger de tynneste røttene, så røttene må finne nye veier i jordaen når den kommer i jord igjen. Når du graver opp en staude fjernes og ødelegges mye av røttene. Det gjør at det lønner seg å fjerne en del av bladverket som hører til disse røttene.

Vanning !
Ikke flytt en tørr staude - husk å vanne både dagen før og når du har flyttet den (+ resten av sesongen) - så sant det ikke har regnet den aktuelle dagen. Omplantede og nyplantede stauder trenger mye vann. De har dårlig med røtter, og klarer ikke ta til seg fuktigheten lenger nede i bakken, så du må hjelpe til.

Gjør deg ferdig
Sett av nok tid. Ikke start jobben med å flytte stauder før du har nok tid til å ferdigstille jobben. Hvis du graver opp stauden og ikke planter den umiddelbart, kan den bli ødelagt.. Hvis du ikke rekker å plante stauden igjen raskt, kan du legge dem i skyggen, dekke røttene med litt jord og dusje den med litt vann. Spa opp, del, plant og vann, så får du det beste resultatet.

Planting
Du bør sette planten like dypt som den stod. Avstanden mellom plantene må du vurdere ut i hvor tett du ønsker det skal være i bedet, og hvor stor planten kommer til å bli.

Hvis stauden har lange, tynne røtter, kan det være lurt å rive de noe kortere. Det er bedre enn at de blir liggende i en haug under planten. Hvis du klipper av halve lengden kan planten lage nye, effektive røtter i stedet for å sende vannet rundt og rundt før det blir transportert opp til bladene.

Lykke til med staudene dine.
www.lillegartner.no

Kilde : diverse hagebøker og artikler.