Selvfølgelig er en viss forsiktighet nødvendig. Du kan ikke bare kaste frø i gammel haug hvor eller når som helst på året og forvente gode resultater. Det tar litt tid å forstå hvordan det fungerer, men du vil imidlertid bli godt belønnet, og alle kan gjøre det, selv en nybegynner. Det er ingen slike ting som grønne fingre, eller mangel på dem!
 
Hva er et frø
Et frø er en utrolig prestasjon av emballasje, en liten plante i embryo form, komplett med en matbutikk og alle beskyttet av en tøff ytre hud. Frøpakkene må oppbevares tørt det vil forbli sovende, men i de fleste tilfeller, holde seg i live (forblir levedyktig) for ett til flere år, spesielt hvis de blir lagret under kjølige forhold. Når det utsettes for en gunstig kombinasjon av fuktighet og varme vil de vanligvis begynne å ta opp vann. Dette fører til at frøene sveller, noe som i sin tur til resulterer at "huden" sprekker og gjør at embryoets anlegg starter å vokse. Denne prosessen kalles spiring.
 
Krav for å spire : Selv om noen få frø har spesielle behov, er følgende grunnleggende krav oppskrfiten til suksess:
 
VANN - frø må holdes fuktig til enhver tid. De må ikke tørke ut før vanning igjen, spesielt når de har begynt å spire, det er en sikker oppskrift på fiasko. Samtidig må ikke jord eller kompost bli gjennomvåt.
 
RIKTIG TEMPERATUR - Frø har varierende krav til temperatur for at de skal starte å spire. Les på pakningen. Overholder du ikke dette vil de enten spire svært sakte eller ikke i det hele tatt og de kan til og med rånte. Til tross for disse ulike krav, vil de fleste spire veldig bra på en behagelig romtemperatur, så lenge å holde rommet varmt om natten så vel som i dag.
 
JORD / GJØDSEL : Jorden må være godt drenert, godt luftet og ikke altfor rik på gjødsel. Hagejord er ikke egnet for å plante i krukker. For planting i hagen, må jorden være fin, og ikke for våt.
 
RIKTIG såing. En tildekking av jord bidrar til å holde frøene fuktig, men små frø må ikke sås for dypt, da er det vanskelig å får de til å komme opp - det er best å så de nett under jordoverflaten.
 
LYS : De fleste frø krever fakttisk ikke lys for å spire og er best uten lys til de første spirene begynner å vises.
 
PRIKLING : Prikling er kort og godt det å potte om småplanter. Når frøet du sådde for noen uker siden har vokst og fått seg et par-tre varige blader, er plantene klare for prikling.
 
Du trenger:
• Prikleklare småplanter. Du bruker småplantene som har fylt opp vinduskarmene dine de siste ukene.
• Potter. Det kan være nødvendig å potte om plantene flere ganger under kultiveringen. Du kan bruke vanlig plastpotter, melkekartonger, store yoghurtbegre eller plastbokser feks. fra iskrem - lag hull for drenering i bunnen.
• Jord. Når plantene er klar til å prikles, er de også klar for vanlig, næringsrik blomsterjord Du kan med fordel bruke perlite i jorden for å gjøre den luftigere.
• Priklepinne. For å vippe opp plantene uten å skade de sarte røttene, kan det være nyttig å bruke en pinne. Fke.s en flat rørepinne av tre, en kinesisk spisepinne, eller en blyant.
 
Fremgangsmåte:
Slik gjør du det:
• Fyll ny næringsrik jord i litt større potter. Vann godt.
• Del opp tettsådde planter, og flytt dem ved hjelp av priklepinnen. Pass på at du ikke skader røttene og dra ikke i stilken.
• Lag et passe stort hull i jorden i den nye potten og sett planten forsiktig ned. Den skal stå like dypt som de har vært før. Trykk forsiktig jorden sammen rundt planten.
• Den neste planten settes ved siden av den andre og så tett at bladene nesten berører hverandre. Plantene skal ha plass nok, men allikevel selskap.
• Plasser plantene ved litt lavere temperaturer, 17-18°C, men fortsatt med mye lys. Hvis det er for varmt vil plantene vokse for raskt og bli tynne og høye.
• Tilleggslys kan være nødvendig. Et lysstoffrør 20 cm over planten vil gjøre nytten. I følge Smaaland kan du også bruke sparelamper. De gir godt plantelys, produserer svært lite varme og er billige i drift.
• Når plantene blir større, kan det være nødvendig å prikle dem igjen. Pott dem da om til en plante per potte.
 
Herding av plantene
Før du kan flytte plantene utendørs, må de gradvis herdes til å tåle livet ute. Dette gjelder både planter som er sådd og planter som har fått overvintre inne. Den sterke vårsola kan rett og slett gjøre dem ”solbrent”.
Vent til faren for frost er over før du begynner. Været bør være vindstille og temperaturen over 10 grader. Sett plantene ut noen timer hver dag. Begynn med å plassere dem noen få timer i skyggen i noen dager. Gi dem deretter noen få timer i sol/halvskygge. Etter hvert kan du øke tiden plantene står i sola. Når plantene har blitt herdet og det ikke lenger er fare for nattefrost, kan du plante dem ut på friland i hagen eller sette dem i potter og kasser.
Lykke til !